LEXYA – life through my green eyes

September 22, 2009

“150 de experimente pentru cunoasterea sexului opus – Psihologia feminina si psihologia masculina”

Filed under: PSY — lexya @ 8:04 pm

 

Serge-Ciccotti-150-de-experimente-pentru-cunoasterea-sexului-opus

Am imprumutat cartea de la Didi, o persoana vesnic in cautarea unor raspunsuri. E scrisa de Serge Ciccotti, doctor in psihologie, cercetator la Universitatile Paris X-Nanterre si Bretagne-Sud si psiholog.

Bazat pe studii recente de psihologie, biologie si sociologie, volumul incearca sa explice diferentele existente intre sexe in ceea ce priveste atat comportamentul, cat si modul de gandire: Cine este mai inteligent: barbatul sau femeia? Femeile isi reprima dorintele mai usor decat barbatii? De ce femeile prefera, in perioada ovulatiei, barbatii plini de testosteron? Ce observa barbatii prima data la o femeie? Cine este mai afectat de depresie: barbatul sau femeia? Sunt doar cateva din intrebarile/prejudecatile pe care autorul le analizeaza.

Iata cateva fragmente:

De ce vocea femeilor ii oboseste pe barbati?

“Vocile femeilor sunt mai ascutite si mai melodioase decat cele ale barbatilor. Ele comporta astfel o mai mare gama de unde sonore si sunt prin urmare mai dificil de decriptat. Confruntat cu acest tip de voce, creierul barbatilor trebuie deci sa munceasca mai mult si sa mobilizeze mai multe resurse, ceea ce in final ar putea duce la o adevarata epuizare.”

Barbatii prefera femeile cu ochi albastri?

“Raspunsul este afirmativ, barbatii prefera femeile cu ochi albastri, dar, in realitate, aceasta preferinta depinde in primul rand de culoarea ochilor…lor. Mica lectie de genetica: daca ochii parintilor sunt albastri, copilul va avea obligatoriu ochii albastri. [Sa spunem ca genele sunt fie dominante (ochi caprui), fie recesive (ochi albastri). Culoarea ochilor unei persoane este determinata de doua gene, una provenita de la mama si cealalta de la tata. O persoana care are genele albastru-caprui va avea ochii caprui. O persoana care are gene caprui-caprui va avea ochii caprui. O persoana cu genele albastru-albastru va avea ochi albastri. Albastrul este recesiv, adica poate fi prezent, dar nu se va manifesta daca este prezent alaturi de caprui, ci doar daca este in prezenta unei alte gene albastre. Capruiul este dominant, se exprima. Daca tatal are genele caprui-caprui si mama genele albastru-albastru, copilul va avea ochi caprui. Daca tatal are genele caprui-albastru si mama caprui-albastru, exista o sansa din patru de a avea un copil cu ochi albastri si trei sanse din patru de a avea un copil cu ochi caprui. Daca tatal are gene caprui-capui si mama caprui-caprui, copilul va avea ochi caprui.] Putem atunci sa spunem ca daca tatal si mama au ochii albastri si copilul are ochi caprui, tatal nu este si tatal biologic al copilului! Barbatii cu ochi albastri, sunt prin urmare interesati sa caute femei care au de asemenea ochii albastri. Aceasta trasatura a femeii le va permite astfel sa fie siguri de paternitatea unui eventual copil, dar si de fidelitatea tovarasei lor. Aceste persoane au invatat inconstient sa evalueze culoarea ochilor viitoarei partenere pentru a-si mari increderea in paternitatea lor si pentru a le fi mai usor sa isi identifice urmasii. Culoarea ochilor este asadar un adevarat test de paternitate simplificat, aflat la indemana barbatilor cu ochi albastri!”

Care sunt motivele pentru care se degradeaza relatiile de cuplu?

„Cercetatorii au evidentiat faptul ca intimitatea se degradeaza progresiv, urmand intotdeauna un anumit scenariu. Ei au descoperit de asemenea ca aceasta degradare este in stransa legatura cu un anumit gen de relatie in cuplu, cu climatul familial in care au trait cei doi parteneri in copilarie, dar si cu tipul de retea relationala pe care il intretin. Degradarea intimitatii in sanul cuplului este organizata pe etape. Ea incepe cu (1) o lipsa de comunicare intre parteneri, cu dificultatea de a exprima sentimentele, emotiile. (2) Apoi apar dificultatile de acomodare cu caracterul partenerului, cu personalitatea si ritmurile sale, pe scurt, ajungem sa nu il mai suportam. (3) Decurg de aici neintelegeri in plan sexual. (4) Acestea genereaza o deceptie sentimentala, cu alte cuvinte, moartea iubirii; cei doi ajung sa nu se mai iubeasca. (5) Raceala se agraveaza, culminand uneori cu infidelitatea sau, in unele cazuri, chiar cu violente sexuale si fizice. Cercetatorii au dorit sa stie daca toate cuplurile se confrunta cu aceste stadii. Ei si-au dat seama ca daca 76% dintre cupluri au cunoscut o degradare a intimitatii lor conjugale la un moment dat, sunt rare acele cupluri care depasesc al doilea stadiu, adica etapa „personalitatii”. Putem regrupa cuplurile in functie de stilul interactiunilor conjugale. Exista cupluri in stilul:

–          „Paralela”: rolurile sunt traditionale, adica in cadrul gospodariei repartitia sarcinilor domestice se face in functie de sex. Aceste cupluri obtin scoruri mici de fuziune (descoperirea de afinitati intre parteneri este slaba, convietuirea in timp si spatiu a celor doi soti este limitata, ca si practicarea unor activitati comune) si scoruri mari pentru inchidere (semnificativa retragere in sine a cuplului).

–          „Tovarasie”: se definesc printr-o puternica fuziune, o ampla deschidere spre exterior si spre relatiile externe si o slaba impartire a rolurilor si a puterii in functie de sex.

–          „Bastion”: roluri si relationare puternic traditionale, determinate de sexul partenerului, puternica inchidere si puternica fuziune.

–          „Cocon”: puternica fuziune si puternica inchidere, dar repartizare egalitara a sarcinilor domestice si a rolurilor, in care criteriul sexului conteaza foarte putin.

–          „Asociere”: acest ultim stil este cel mai frecvent. Partenerii au o slaba  fuziune si o slaba inchidere. Criteriul sexual este neinsemnat, puterea si sarcinile sunt echitabil impartite, rolurile nu sunt aproape deloc traditionale.

Acum, care este stilul in care intimitatea se degradeaza cel mai mult? Oamenii de stiinta au descoperit ca medalia degradarii revine in stilurile „Asociere” si „Paralela”. Urmeaza grupurile „Tovarasie”, „Bastion” si „Cocon”, cu o intimitate mai putin erodata. Cuplurile „deschise” au mai putine probleme decat cuplurile „inchise”.

Reteaua relationala este de asemenea o variabila importanta si poate fi corelata cu degradarea intimitatii conjugale. Cuplurile care au o retea „densa” prezinta o degradare mai redusa decat cuplurile cu o retea „anemica”. O retea densa este o retea mixta alcatuita din prieteni ai ambilor parteneri si din rude, pe care se poate conta financiar si psihologic, interactiunile cu reteaua fiind frecvente. Atunci cand exista si un copil la mijloc, studiul evidentiaza faptul ca acesta aduce probleme suplimentare in cuplu. Ideea de a face un copil pentru a aplana conflictele este deci gresita.

Prin urmare, fuziunea conjugala, dar si egalitatea permit construirea unei intimitati conjugale adecvate. In schimb, atunci cand cuplurile functioneaza intr-un mod puternic individualizat si valorizeaza autonomia fiecarei persoane, situatia este desigur profitabila pe plan individual, dar nefasta pentru cuplu.”

 De ce barbatii trebuie sa fie atenti la capriciile soacrei lor inainte de a se casatori?

„Raspunsul este: pentru a observa tipul de personalitate pe care mama l-a transmis fiicei. Altfel spus, proportia mostenirii unor tulburari nervoase pe linie feminina este dubla fata de cea de pe linie masculina.”

Advertisements

1 Comment »

  1. Salut!
    Vrei sa facem schimb de link-uri? Daca da, lasa-mi un comment ca sa stiu cum sa te trec. Pe mine poti sa ma treci Chirila Bogdan .Ms…
    sanatate…

    Comment by Chirila Bogdan — September 27, 2009 @ 8:14 am | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: