LEXYA – life through my green eyes

October 18, 2009

“In fiecare zi, Dumnezeu se roaga la Mine”

Filed under: Pe noptiera mea ... — lexya @ 6:11 pm

in-fiecare-zi-12497

Despre Chris Simion nu stiam decat ca a regizat “Dragostea dureaza 3 ani”, piesa pe care am vazut-     o deja de 2 ori.    In primavara, am intrebat-o pe Di ce cadou isi doreste de ziua ei si mi-a raspuns “In    fiecare zi, Dumnezeu se roaga la      Mine”. O carte aparuta la Editura Amaltea si pe care am reusit sa o  cumpar numai comandand on-line. Evident ca dupa    ce a citit-o sarbatorita, mi-am dorit sa vad si eu  despre ce este vorba. M-a fascinat, din start, titlul, recunosc insa, ca nu  mi-a fost usor sa o citesc. Iti  trebuie o stare de spirit anume, un echilibru interior, pentru a pluti intre gandurile Sarei  fara sa gusti  din abis.

Fragmente:

“Noaptea trecuta am visat-o pe mama. Intotdeauna aparitiile ei onirice m-au speriat. Sau poate m-a speriat dorul adus de aceste viziuni stranii. Am ramas marcata de ultima ei respiratie care s-a scurs printre degetele mele, ca mercurul. Secunda aceea fatala, ultima secunda, a contribuit uimitor si miraculos la maturizarea mea. Cand ii tineam capul in palme, pe fiecare milimetru de secunda simteam cum se ingreuna, cum se ducea si cum imi scapa si, neputincioasa, nu puteam sa opresc nimic. Ochii ei neclintiti, plini de viata, mi-au strapuns inima. Parca atunci moartea si-a acceptat pentru o clipa dusmanul etern, viata. Parca in acea moarte era viata.”

“Gandul meu s-a concentrat mai mult pe relatiile dintre femei si barbati dupa varsta de 40 de ani. Nu generalizez, insa ar trebui sa aveti taria sa recunoasteti ca majoritatea relatiilor care ajung pana la aceasta varsta sunt relatii ratate, moarte, iesite din competitie. Cupluri de peste 20, 25 de ani de supravietuire care isi scot in evidenta doar impertinenta cu care au lasat viata sa se zbenguie prin ei fara a le produce nici un frison, nici o spaima, nici o emotie, cupluri care convietuiesc impreuna dar nu dorm in acelasi pat pentru ca el sforaie prea tare iar ea se uita pana la miezul noptii la telenovele, cupluri in care el are o amanta si ea nu stie si nici nu afla pentru ca nu o mai intereseaza, ori ea are un amant si el nu observa pentru ca este mult prea preocupat de particulele de praf din aer, ori el ordona si ea executa, ori amandoi accepta sa traiasca sub acelasi acoperis chiar daca viata lor intima continua sa existe sub alte acoperisuri, ori din obisnuinta, ori din comoditate, ori din interes nu se mai despart. Daca mai au si copii deja relatia devine si mai confuza.”

“Este incredibil cum un obiect poate fi incarcat atat de puternic cu energia fiintei de la care l-ai primit. Mama tinea mult la clepsidra aceea si mi-a oferit-o in ziua in care m-am hotarat sa plec la oras. Mi-a zis inainte sa ne luam ramas bun ca <<atunci cand vrei sa-ti dai seama de felul de-a fi al unui om trebuie sa faci doua lucruri: ii dai de baut si vezi ce zice si ce face la bautura, iar apoi il duci pe camp, il descalti pana la piele si il pui sa mearga pe iarba. Si cum o calca, asa este. Pamantul nu insala.>>”

“O singura data m-ai strans in brate, m-ai strans cu patima ca pe o amanta, m-ai ucis cu durere ca pe o pasare, m-ai dorit cu iubire ca pe un nufar. O singura data m-ai cuprins intre bratele tale, m-ai cuprins puternic de sincer si puternic de putin si, de frica, sa nu ma zdrobesti cu imbratisarea ta, m-ai desprins. Daca o singura clipa ti-ai mai deschide bratele si m-ai chema in vraja lor, as inchide ochii si ca-ntr-o transa… ti-as cadea prada. Trebuie doar ca bratele tale sa ramana aripi, sa ne arda, sa ne zboare, sa ne stranga mai mult decat o singura data.”

“Scrisoare din Iad […] Atunci, in fiecare zi, Dumnezeu se ruga la mine, cu rabdare si smerenie, sa deschid usa sufletului si sa-l las sa intre. Acum, in fiecare zi, Eu ma rog la Dumnezeu sa-mi dezlege sufletul si sa ma lase sa ma-ntorc la El.”

Advertisements

3 Comments »

  1. Foarte frumoasa cartea 🙂 Am citit-o si eu 🙂

    Comment by Adina — October 8, 2010 @ 3:38 pm | Reply

  2. Eu multumesc pentru micile fragmente. Chiar daca omul citeste tot mai rar o carte si mai rar vei gasi oameni care sa scrie o mica recenzie pentru cei care doresc sa citeasca in viitor cartea. Multumesc! Iar ca-nceput de drum: An Nou Fericit iti doresc!

    Comment by Petra — January 4, 2011 @ 12:10 pm | Reply

  3. Multumesc, la fel! La multi ani!

    Comment by lexya — January 4, 2011 @ 3:49 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: